Nyheder fra arkivet

 • Åbent hus om historiske bygninger og gamle reklamebilleder

  Tag med på en nostalgisk rejse tilbage i tiden, når de lokalhistoriske arkiver i Nyborg og Ørbæk inviterer til åbent hus lørdag 10. november i anledning af Arkivernes Dag – en årlig landsdækkende begivenhed.

  Åbent hus på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv holder åbent hus fra kl. 10 til 14, hvor du kan få et indblik i deres igangværende projekt ”Bygningskulturen gade op og gade ned i det gamle Nyborg”. Ca. 440 ejendomme er omfattet af Nyborg Kommunes kommende kulturarvsmasterplan, hvor målet er at bevare og synliggøre de fysiske levn af fortællingen om Nyborg samt at understøtte arbejdet med at komme på UNESCO’s Verdensarvsliste. Det er derfor Nyborg Lokalhistoriske Arkivs opgave at samle billeder af hver ejendom både før og nu. Til åbent hus kan du se nogle af de før og nu billeder, arkivet allerede har samlet og registreret, og kl. 11 og 13 vil der være et lille foredrag om Nyborg Lokalhistoriske Arkivs ejendomsregistrant, der går fra 1683 til 2000. Arrangementet finder sted på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Kongegade 4 i Nyborg.

  Åbent hus på Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv: På Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv er der åbent hus fra kl. 10 til 13, hvor du kan opleve nostalgifremkaldende reklamebilleder, der blev vist før filmene i den gamle biograf i Ørbæk i perioden 1941 til 1966. Ligesom ved flere af vore dages biografreklamer var det især lokalområdets forretninger der reklamerede. Foruden reklamebillederne vil der være et diasshow med gamle brudebilleder. Arrangementet finder sted på Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv, Langemosevej 5 i forbindelse med Ørbæk Bibliotek ved Ørbæk Midtpunkt

 • 50 års jubilæum

  I 50 år har frivillige indsamlet, registreret, bevaret og formidlet lokalhistorie fra Ørbæk og omegn på Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv.

  I en tid hvor frivilligheden er mere populær end nogensinde før, og hvor der etableres centre for frivillige, ansættes frivillighedskonsulenter og udarbejdes frivillighedspolitik i hele landet, er det noget helt særligt at kunne fejre en institution, der har været med til at sikre og understøtte Ørbæks hukommelse på frivillig basis længe før frivillighed blev moderne.

  Ved at indsamle, arkivere, bevare og datere alle de materialer, der indleveres til arkivet, sikrer de frivillige, at vi har muligheden for at huske og lære af det vi kommer fra. Ved at gøre arkivalierne tilgængelige for alle danskere via arkiv.dk, bidrager de frivillige på Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv til at dokumentere Danmarkshistorien.


 • Nyborg - Før og Nu 2017

  Så kan det lokalhistoriske årsskrift 'Nyborg- før og nu 2017 læses her på hjemmesiden.

  Årsskriftet kan stadig købes i bogform på Lokalhistorisk Arkiv og på Nyborg Bibliotek til 158 kr.

 • Markering af 75-året for kamp i Nyborg 29. august

  Onsdag 29. august udgiver Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Bibliotek en ny bog om de tyske troppers overraskelsesangreb mod danske soldater i Nyborg den 29. august 1943 – et angreb der kostede 4 danskere livet i Nyborg. Bogudgivelsen er et led i markeringen af 75-året for kampen.

  Forfatteren til bogen er John Maalø Larsen, der er læreruddannet og frivillig ved Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, og som tidligere har skrevet andre bøger for Nyborg Lokalhistoriske Arkiv – senest bogen "Gade op og gade ned" om Nyborgs gadenavne. Maalø Larsen har brugt et lille års tid på at indsamle de fornødne kilder til arkivets spændende nye bog om det voldsomme angreb i 1943.

  Bogen koster 199 kr., og kan købes på lokalarkivet, Nyborg Bibliotek og i Bog og Idé Nyborg.

  Angrebene, som fandt sted ved orlogsfartøjerne i Nyborg Lystbådehavn samt ved Hotel Nyborg Strand og Nyborg Vandrehjem, der i perioden fungerede som midlertidig kasserne for hærens 3. regiment, blev markeret med en mindehøjtidelighed med kransenedlæggelse på Assistens Kirkegården kl. 14.00 og ved Hotel Nyborg Strand kl. 15.00 den 29. august.

 • Årsberetningen for 2017

  Så er det muligt at læse årsberetningen for 2017 og se listen over indleverede arkivalier. Se det her.

 • Ullerslev efterlyser

  De lokalhistoriske arkiver får til tider billeder ind, som mangler personoplysninger.
  Kan DU hjælpe med at genkende personer på billederne? så se her


Arkiverne

Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
Kongegade 4
5800 Nyborg
63337076
lokalarkiv@nyborg.dk


Ullerslev Lokalhistoriske Arkiv
Skolevej 2 B
5540 Ullerslev
63337273
Ullerslev Kultur- og Idrætscenter.

lokalarkivuller@nyborg.dk
Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv
Langemosevej 5
5853 Ørbæk
63336889
Ørbæk Midtpunkt
lokalarkivorbek@nyborg.dk
 


Velkommen

De lokalhistoriske arkiver i Nyborg Kommune er selvstændige afdelinger af Nyborg Bibliotek.

Arkivernes virkeområder er Nyborg Kommune bestående af sognene: Aunslev, Bovense, Ellested, Frørup, Herrested, Hjulby Kirkedistrikt, Kullerup, Langå, Nyborg, Refsvindinge, Svindinge, Taarup Kirkedistrikt, Vindinge, Øksendrup og Ørbæk Sogn

 


Åbningstider :

Nyborg
:
Mandag 15-17
Torsdag 14-17
Samt efter aftale

Arkivet er åbnet for grupper og skoleklasser efter aftale.

Arkivets postkasse  lokalarkiv@nyborg.dk

Ullerslev:

Tirsdag fra 15-17

Arkivets postkasse  lokalarkivuller@nyborg.dk

 

Ørbæk:

Torsdag 15-17

Arkivets postkasse  lokalarkivorbek@nyborg.dk